3 succesfactoren voor een goede akoestiek

kennis over akoestiek

Als de ruimte waarin je verblijft of werkt goed voelt qua akoestiek, zal je met plezier in die ruimte zijn. Maar waarop moet je letten als je akoestische producten gaat plaatsen om je akoestisch comfort te verbeteren? Kijk naar de volgende 3 succesfactoren voor een goede akoestiek.

1

breng voldoende akoestiek in de ruimte

Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je een klein akoestisch paneel in een grote ruimte plaatst, je weinig zal merken van een beter akoestisch comfort. Het is net zoals met licht. Met een klein lampje kun je niet een heel kantoor verlichten.

Zo is het ook met akoestiek. Wij hanteren (over het algemeen) een handige vuistregel die we door de jaren heen met succes hebben toegepast.

HANDIGE VUISTREGEL

Als je het volume van deze ruimte berekent, kom je uit op 63 m3. Houd nu 10 – 12,5% van dit volume aan als akoestische m2.

In deze ruimte plaatsen wij dus tussen de 6,3 – 7,9 m2 aan akoestische materialen.

Vaak wordt met 10% al een omslagpunt bereikt, maar sommige ruimtes vragen, vanwege het gebruik, om enkele m2 meer.

2

Gebruik producten met een goede akoestische waarde

Hoe hoger de waarde, hoe beter de prestatie van het materiaal. In deze grafiek scoort de akoestische textieldeken het beste. Vaak is het zo dat hoe dikker het materiaal is, hoe beter de absorptiewaarde is.

Als een product minder scoort op absorptiewaarde, moet je meer m2 toepassen om hetzelfde effect te bereiken als van een product dat beter scoort.

Bij al onze producten kun je zien wat de absorptiewaardes zijn. Deze zijn ingedeeld in verschillende klassen (A, B, C, D en E). Kijk hier verder om meer te leren over absorptieklassen.

3

Plaats de producten

- indien mogelijk -

zo dicht mogelijk bij de bron

Het klinkt niet alleen logisch, dat is het ook. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om akoestische producten dicht bij de bron toe te passen. Maar hanteer dit principe als een goede leidraad. Het zorgt ervoor dat je logisch denkt en de beste keuzes maakt.

← Naar Akoestiek-bieb