Hoe gedraagt een geluidsgolf zich?

kennis over akoestiek

Geluidsgolven bewegen zich door een ruimte en komen verschillende obstakels tegen. Afhankelijk van het obstakel dat een geluidsgolf tegenkomt, zal deze zich anders gedragen. We behandelen de 4 belangrijkste gedragingen.

1.


Absorptie

Als een akoestisch paneel een absorptiewaarde van 0,8 heeft, dan betekent dit dat 80% van de geluidsenergie (dat in contact komt met het paneel) wordt geabsorbeerd.

Het zal je niet verbazen dat het absorberen van geluid een belangrijke tool is om het akoestisch comfort te verhogen. Als je geluidsabsorberende producten toepast in een ruimte, dan zal:

  • de nagalmtijd worden verkort
  • het geluid worden gedempt
  • er minder reflectie en echo van geluid plaatsvinden
  • dit een positief effect hebben op de spraakverstaanbaarheid

2.


Reflectie

Geluidsgolven reflecteren – ofwel kaatsen terug – als ze in contact komen met harde materialen. Denk hierbij aan glas, beton, metaal. Dit resulteert in nagalm en dat is bepalend is voor de kwaliteit en het niveau van het geluid in een ruimte.

Nagalm is de oudste en bekendste beoordelingsmaat voor ruimte-akoestiek. Nagalmtijd wordt in seconden uitgedrukt en geeft aan hoe lang het duurt voordat het geluidsniveau tot 60 dB afneemt nadat de geluidsbron is uitgeschakeld.

3.


Diffusie

Bij diffusie wordt het geluid naar alle richtingen verstrooid. De energie van het geluid blijft behouden en daardoor kan een ruimte als ruimtelijk en levendig ervaren worden.

Je maakt gebruik van diffusie als je echo’s en reflecties wenst te verminderen of als je een gevoel van ruimtelijkheid wil creëren. Een saaie ruimte kan daardoor levendiger klinken.

4.


Transmissie

Bij transmissie gaat geluid letterlijk door obstakels heen.

Een voorbeeld is wanneer je last hebt van storende geluiden van je buren, het geluid gaat dan letterlijk door de muren heen.

← Naar Akoestiek-bieb